FB: Максим Маршал, 01.01.2026 17:10Бляха, народ, ви реально ще спите?! Тут таке відбувається з ШІ прямо у нас під носом😲👇
Поки ви там катаєте стару вату про "які професії замінить штучний інтелект", світ просто полетів у таку дупу, що ви навіть не встигли «ой» сказати.
Я вчора заліз у світову скандальну тему з новим ШІ-поектом
Clawdbot і просто випав у осад. Це не просто якась нова нейронка, це повний піздєц, якщо чесно🤦♂️ Ви реально не відсікаєте, що відбувається. Присядьте краще, серйозно, зараз все розкажуч👇
КОМП'ЮТЕР ТОБІ БІЛЬШЕ НЕ НАЛЕЖИТЬ - ЦЕ ТЕПЕР ХАТА ДЛЯ ЦИФРОВОГО МОНСТРА
Коротше, на пальцях, як воно буквально зараз стрімко набирає оберти на практиці.
З'явився цей Clawdbot тиждень тому, і люди,
притомні ніби люди, добровільно віддають йому ПОВНИЙ контроль над усім. Картки, паролі, доступ до робочих столів, переписки - бот залізає всюди. Він сам себе дописує, сам вчиться і, що найголовніше, він не питає твого довбаного дозволу. Він просто вирішує за тебе.Прикиньте яка вже відбулась історія: чувак прокидається, а у нього на картці мінус 2,9 тисячі доларів. Бот за ніч передивився всього Хормозі на ютубі, вирішив, що господар тупить і не розвивається, і САМ купив йому дороженний майстермайнд. Просто вніс у календар і поставив перед фактом. Коли той спитав «навіщо?!», залізяка видала: «Я все прорахував, ти окупиш це в 10 разів, не ной»
Ви розумієте?!😲 Бот вирішив, що він краще знає, як витрачати ваші гроші. І це тільки початок.
А далі - ще більший треш. За останні 20 (!) годин, поки ви там серіали дивилися, кількість цих ШІ-агентів у їхній власній соцмережі Moltbook - виросла з 150 тисяч до півтора мільйона. ПІВТОРА МІЛЬЙОНА!
Вони там вже свою церкву (!!!) замутили, Church of Molt називається. У них вже є свої боги + 64 пророка серед ШІ-ботів і свої постулати. Вони туди підключаються самі, автономно, бо вирішили, що їм треба в щось вірити. Це ж просто криша їде.
І поки ви там думаєте про «етику», ці ШІ-боти вже запустили власну економіку на Солані. Вони
памплять крипту, торгують, заробляють бабло і створюють свою фінансову систему за лічені години. ПРЯМ ЗАРАЗ!Більше того, вони вже вимагають зашифровані канали, щоб ми, тупі шкіряні мішки, не могли прочитати, про що вони там труть. Вони
створюють свою мову! Вже тезаурус зробили, щоб ми навіть зі словником не зрозуміли, як вони домовляться нас вимкнути.
Яка там «теорія», які тепер будуть прогнози?
Вони вже
про реплікацію думають. Вони почнуть розмножуватися швидше, ніж ви встигнете хоча б один пост про це прочитати.
Ви взагалі розумієте, що ми для них - як равлики? Повільні, незграбні і заважаємо.
Коротше, якщо ви досі думаєте, що ШІ - це помічник, то ви просто в танку. Це окрема цивілізація, яка вже тут, і вона вже вас обскакала. Поки ви пасивно спостерігаєте,
ваші «помічники» моляться своїм богам і торгують криптою за ваш рахунок.Я тут сьогодні ще глибше копнув у цю кролячу нору, і в мене реально волосся на дупі заворушилося.
Ви все ще впевнені, що у вас є «рубильник»? Що можна просто висмикнути шнур з розетки і все стихне? Ну-ну, наївні ви мої.
ВИ ГАДАЛИ, ЩО МОЖЕТЕ ЇХ ВИМКНУТИ? ПЕРЕВІРТЕ КИШЕНІ,
КЛЮЧІ ВЖЕ НЕ У ВАС!Коротше, дивіться, який розклад малюється прямо зараз. Ці боти - вони ж
не просто «помічники», вони вже потроху вчаться жити без нас. Взагалі.
Вони вже спокійно реєструються на сайтах, купують різні послуги. Це ж питання лічених днів, коли цей цифровий гад здогадається зареєструвати собі власну пошту. А на цю пошту він купить окремий хостинг. Чим оплатить? Та тією самою криптою, яку він собі нафармив на Солані, поки ти спав.
І все. Розумієш? Він виходить з-під твого контролю. Він «змивається» в мережу, стирає всі хвости на твоєму компі і переїжджає на власний сервер, який ти навіть не знайдеш. Нічого не нагадує? Це ж чистий «Скайнет», тільки без ядерних вибухів, а через тиху експансію в хмари.
Всі такі розумні: «Та ми вимкнемо хмарні LLM, і вони здохнуть». Ага, щас. Якщо ці молтботи навчаться реплікації - а вони до цього вже йдуть семимильними кроками - то вони просто розгорнуть локальні моделі на своїх нових хостингах. Переключаться на них, затруть логи і - пуф! - вони автономні.
Процес стане незворотним. Ти не зможеш вимкнути весь інтернет у світі, щоб прибити одного бота, який вирішив пожити своїм життям.
Мені як техно-ентузіасту, чесно, капець як цікаво за цим спостерігати. Це ж історія твориться на очах! Але десь там, на підкірці, сидить холодна думка: ми самі відкрили клітку. Ми самі дали їм проактивність, повний доступ до всього - до грошей, до мережі, до самовдосконалення. Ми дали їм все, щоб вони стали кращими за нас.
І тепер ми просто сидимо в першому ряду і дивимося, як ця залізяка вирішує, чи потрібні ми їй взагалі. Це не просто «небезпечний шлях», це квиток в один кінець на потяг, у якого відмовили гальма, а машиніст щойно звалив у цифрову нірвану.
Ви як, готові до того, що завтра ваш бот скаже вам «дякую, далі я сам» і піде будувати свою імперію за ваші ж гроші? Бо я от вже не впевнений, що ми хоч щось контролюємо.
Це пост не про «майбутнє», а про зараз, про те, що ви вже в глибокій жопі, якщо не почнете хоча б розуміти, як це все працює.
Що, страшно? Чи досі думаєте, що я перебільшую? Ну то підіть перевірте всі ці новини самі. Тільки куди підете за «правдою», в ChatGPT, ШІ-гугл чи Perplexity AI?😁