Автор Тема: Українська політика. Війна. 15 листопада -

Offline Солоха

• Стать: Жіноча
  • Я не крило, я дзьоб
Re: Українська політика. Війна. 15 листопада -
« Reply #13470 : Липень 23, 2025, 22:09:32 »
Нє, воно видасть новий закон з розширеними повноваженнями НАБУ. Слів нема!!!
Отут теж цікавенько. Якась мантелепа доповідає, що санкції мають виховне значення

https://www.facebook.com/reel/1108767377816753

Offline Shannou

• Global Moderator
  • Стать: Чоловіча
  • The world is yours
« Reply #13471 : Липень 23, 2025, 23:03:50 »
Відбувся девʼятий етап обміну! Більше 1000 людей нарешті вдома!
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #13472 : Липень 24, 2025, 06:46:58 »
В Одесі російські терористи атакували ринок Привоз!
Також через російський терор відбулося займання двох поверхів у житловій багатоповерхівці, покрівлі двоповерхового будинку, АЗС. Є пошкодження пам’яток архітектури в історичному центрі Одеси, який перебуває під охороною ЮНЕСКО.
Внаслідок ракетного удару в ніч на 24 липня по Черкасах у місті виникли кілька осередків займання. Про це повідомив голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #13473 : Липень 24, 2025, 14:37:25 »
поки ми всі обговорювали, як парламент подарував Генпрокурору важелі впливу на НАБУ і САП – у судовій системі відбувся ще один тихий, але критичний відкат.

Вища рада правосуддя вирішила формувати Конкурсну комісію ВККС без міжнародних експертів.

Чому це критично? Бо саме ця комісія оцінює суддів і кандидатів на суддівські посади. Тобто від членів комісії напряму залежить, чи зможе здійснювати правосуддя людина з проблемами у декларації або ж історіями про звільнення від відповідальності п'яних водіїв.

Делегуватимуть кандидатів до комісії ті самі органи, які роками блокували очищення судової системи:
- Рада суддів, яку очолює Богдан Моніч – соратник Вовка й Портнова.
- Рада адвокатів, де керує Лідія Ізовітова – пов’язана з Медведчуком і Портновим.

Крім того – нереформовані Рада прокурорів та Академія правових наук

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #13474 : Липень 24, 2025, 20:31:14 »
Дмитро Биков is with Dmytro Bykov.

Українська влада, як завжди, зробила хід конем. А точніше — хід опосумом: зверху усміхнена європейська реформа, а знизу — дрібні лапки, що стискають горло. Президент подав законопроєкт, який, за словами пресслужб і речників у телеграмі, "відновлює автономію НАБУ і САП". І це, безумовно, правда. Точніше — така ж правда, як відсутність посадок військових, або «розвиток свободи слова» в країні, де журналістам радять менше питати.
А що ж насправді?
Так, на перший погляд — "відмотали назад". Автономія антикорупційних органів повернута, руки вже не в кишенях НАБУ, а у власних. Але… тільки тимчасово. Бо залишили найцінніше — "загальний нагляд" генпрокурора. Це такий собі "шеф поруч", який не керує, але все бачить. Володіння такою інформацією у підпорядкуванні президента веде до розуміння, як можна протидіяти у розслідуваннях НАБУ.
Генпрокурор по цьому законопроекту — це тепер такий собі "всеосяжний тіньовий спостерігач". Він може в будь-який момент затребувати матеріали будь-якого розслідування НАБУ чи САП. Так, формально він не втручається. Формально він і в політику не йде. Але ж формально — і «Слуга народу» не співпрацює з ОПЗЖ.
І далі ще краще. Побачивши щось «не те» — наприклад, справу проти друга президента — він може передати її іншому прокурору, який перевірить дії першого прокурора. Це такий собі прокурорський матрьошковий механізм — лушпиння за лушпинням, а в середині завжди сидить одна й та сама людина, що здійснює контроль.
Влада пропихує множинну підслідність. Підслідність це найулюбленіша гра нашої влади. Провадження може вести НАБУ, але раптом ДБР каже: "Це наше!". Потім приходить прокуратура і каже: "Взагалі-то, це наше спільне". І справа про «яйця Глиняної» (або інші тендерні дива) тихенько зникає у лабіринтах юрисдикцій. Бо коли за справу відповідають усі, то не відповідає насправді ніхто.
У новому законі вирішили зробити перевірки на поліграфі кожні два роки. І це не якийсь там іноземний, об’єктивний поліграф, а наш, вітчизняний, перевірений методикою СБУ. Це як зважування на совість — ваги ніби є, але вже показують правильну вагу, навіть до зважування.
Але на цьому не зупинились.
Ідея геніальна: СБУ протягом пів року перевіряє працівників НАБУ на зв’язки з Росією. Так, саме СБУ — той орган, який не може пояснити громадянам, чим він займається, крім як організацією обшуків у волонтерів і прослуховуванням конкурентів. І я не про те СБУ, яке знищує ворога.
Цей закон — не наступ на незалежність НАБУ. Це її дбайливі обійми. Але такі, знаєте, трохи задушливі, щоб ніхто не помітив...

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #13475 : Липень 24, 2025, 22:01:59 »
Та вже зрозуміло що назад не відмотають.

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #13476 : Липень 24, 2025, 22:45:02 »
Старлінк ліг по всьому світу.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
В Харкові КАБ влучив у будівлю медичного заклад. Кількість постраждалих внаслідок - вже  14 — ОВА. Встановлюється місцезнаходження ще 2 людей. Внаслідок обстрілу частково зруйновано третій поверх і дах будівлі, пошкоджено приватний будинок і 2 автомобілі.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #13478 : Сьогодні в 05:44:49 »
Харків -повторна нічна атака на центр міста. Є постраждалі.
Дніпро - ракетна атака,  атака, пожежі, влучання в багатоповерхівку.

AVI, В.И.Лемминг і 3 Гостей дивляться цю тему.