Anton Senenko
20 minutes ago
Стало мені цікаво, а що ж там з виходом світових автобрендів з російського автомобільного ринку.
І занурився я у світ російських автомобільних ютуб-блогерів.
В принципі, тут не мало б бути для Вас цінної інформації, але таки, мені здається, вона є.
По-перше, дійсно, російський автомобільний ринок нині - це китайці, вази, гази і москвічі, які, по суті, ті самі китайці. Є ще трохи німців, які ввозяться з заводів Китаю, але то таке.
Якщо хочеш щось ілітне або просто хороше - сірий імпорт з кінським цінником і без офіційних сервісів.
По-друге, всі автоблогери кажуть, що канали поза політикою, що "ета сітуация, што слажилась", "скарєє би ета нєпанятнасть закончілась", але ніхто ніде ніяк нічого не засуджує і війну війною не називає.
Тобто ще раз підтверджується теза, що рятувати там нікого.
А от далі ще цікавіше.
По-третє, є дуже відомий російський автоблогер, який робить щотижневі огляди автоновин, документалки та тест-драйви. І ось зробив він огляд російського авторинку - мовляв, що з ним сталося за останні 1,5 року - чи дупа-дупа-дупа, чи ми всєх пабєдім.
Десь годину він пояснював телеглядачам, що 24 лютого 2022 року нічого страшного не трапилося. І хоча росіян лякали санкціями і відсутністю будь-яких авто - на порожній від світових брендів ринок підтягнулися китайські брати, які не такі вже й погані за якістю, автоваз і газ - молодці, а запчастини, як і раніше, можна придбати, бо сірий імпорт - рулить.
Загалом, все не просто добре. А дуже добре і стане ще краще.
Я, чесно, дивився по-діагоналі, але суть Ви зрозуміли.
Так от.
А санкції-то, виявляється, працюють.
Бо заліз я в коментарі до того відео, а там, замість звичайних одобрямсів від глядачів в стилі "Молодець, класну документалку зняв" і "Дякую за новини" щось геть неприємне для автора: "Ти геть придурів, я на запчастини почав витрачати втричі більше!", "Нащо нам китайські відра? Поверніть європейські авто!", "В смислі, авто не подорожчали? Ще й як подорожчали!"
І так далі.
Тобто, насправді, попри харахорєньє росіян в чат-рулєтках і коментарях для росТБ, росіяни ж відчувають, що СВО іде не по плану і володіти власним авто стає так само проблемно, як це було в часи дідів, коли копійка була мрією, а запорожець - кармою.
Тільки нині замість радянського автопрому їх запрошують пересісти на ліфани і чангани.
Тому - ще раз - санкції та вихід автобрендів з російського ринку працює і тисне не росіян.
А останнє взагалі мене дуже зацікавило чисто з волонтерської точки зору.
Бо, по-четверте, нарив дуже популярний канал СТО, де вони беруть якийсь джип чи пікап, розбирають до гвинтика і показують все його начиння, як він гниє чи, навпаки, який він хороший. Такі собі огляди тачок "зсередини".
Теж та сама тєма - "ми внє палітікі", "скарєй би ета закончілось...", але, увага, "...парням нада памагать".
І вони допомагають.
Так само, як ми з Мартіном Олеговичем збираємо гроші на купівлю тачок для ЗСУ, перебираємо їх до гвинтика і відправляємо Силам оборони, це російське СТО вигрібає УАЗи, якісно їх ремонтує і передає російським солдатам в зону еСВеО.
І отут особисто у мене є два висновки.
1. Як би хто там не вважав, в росії є волонтерський рух. Я не знаю, що там по аптечкам чи дронам, але, трохи покопирсавшись - вони так само збирають на тачки, ремонтують і відправляють у їхні війська. Конкретно у цього СТО збори чималенькі (хоча, порівнюючи їх аудиторію і, наприклад, мою - не вражає). Мабуть, нам щастить, що вони ремонтують частіше УАЗи, а не богомєрзкі Навари та Л200, але тим не менш - на фронті колеса є колесами. Особливо, якщо вони віддефектовані і робочі.
Це не погана і не хороша новина. Така реальність.
2. Як би там хто не вважав, в росії є волонтерський рух. Це ж було вже в пункті 1? Так. І це хороша новина. Бо спікер цього СТО постійно скиглить, як парням, каториє ваюют с х...ламі нужєн хорошій транспорт. Тобто в російській армії є очевидні проблеми з автівками підвищеної прохідності. І волонтери змушені їх закривати власними силами.
Мені здається, що це досить хороші новини.
Погано, що донатять, і погано, що ремонтують, але добре, що змушені донатити, і добре, що змушені ремонтувати.
Все ж тут дійсно нічого порівнювати можливості українського оборонного бюджету і ядерної наддержави.
А воно он як життя повертається.
Загалом, дякую, що допомагаєте своїми донатами нашим Силам оборони навалювати любителям ульяновского автозавода.
І, нагадую, що завтра ми з Мартин Брест десь ввечері (я окремо напишу) підбиваємо підсумки оцього аукціона, де всього за донат від 300 гривень можна автоматично отримати шанс виграти бомбічєскіє призи.