Автор Тема: Українська політика. Війна. 19 квітня - …

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
  • Стать: Жіноча
Re: Українська політика. Війна. 19 квітня - …
« Reply #1770 : Травень 06, 2022, 23:56:12 »
хто там F16 чекав?
Я не знаю, що там про F16, але у своїх мандрах я вже в принципі не знаю, що там у небі носиться, бо час від часу бачу якісь зовсім незнайомі профілі із дивними звуками...  ;)
"Кстати, ты заметил, что этот мир полон людей, которые совершенно уверены, что прекрасно понимают, что происходит с остальными?" Макс Фрай

Offline düsha

« Reply #1771 : Травень 07, 2022, 00:18:52 »
Тревоги в Одессе идут одна за одной. Похоже, что таки попали в корыто. Мстят, мрази.

Я не понимаю, мы здесь при чем?! У них там «чрезвычайные проишествия, вызвавшие потерю коабля» регулярно случаются, а обстреливают Украину. Где, сука, логика? Пусть Ростов обстреливают, он ближе.

Вас обстреливать никогда нельзя!
но вообще я хочу сказать, что этот их постоянный даблспик, когда начальство врёт, и всё знают, что врёт, и каждый врёт, а потом на первом канале бля в пропагандисткой передаче какого-н козла соловьёва орут, что отомстят проклятым украинцам за кораблик - как бы забывая о том, что надо врать, что он сам, что "украинцы ничо не умеют и все их склады с оружием давно разбомбили"
 :wacko3:
они так привыкли врать, что у них ваще уже ничо шевелится от этого

Offline düsha

« Reply #1772 : Травень 07, 2022, 00:36:45 »
Цитувати (виділене)
Russian forces must face justice for a series of war crimes committed in the region northwest of Kyiv, Amnesty International said today in a new briefing following an extensive on-the-ground investigation.
Амнести Интернешнл заявило, что русскую солдатню надо судить за военные преступления

Цитувати (виділене)
“The pattern of crimes committed by Russian forces that we have documented includes both unlawful attacks and wilful killings of civilians,” said Agnès Callamard, Amnesty International’s Secretary General.

“We have met families whose loved ones were killed in horrific attacks, and whose lives have changed forever because of the Russian invasion. We support their demands for justice, and call on the Ukrainian authorities, the International Criminal Court and others to ensure evidence is preserved that could support future war crime prosecutions.
Мы задокументировали оба вида преступлений - и противозаконные бомбардировки и намеренные убийства мирных жителей.
Мы встретились с семьями, чьи близкие были убиты, чьи жизни навсегда изменились из-за рашистского вторжения. Мы поддерживаем их требования правосудия и призываем украинские власти, международный суд и прочих сохранить улики для будущих судов.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #1773 : Травень 07, 2022, 02:32:57 »
Интервью с Таней Черновол. Только про войну и «Стугну». 
Можно к ней по-разному относиться, как к политику, к её депутатству, в целом к ней, как к личности, но в моих глазах она сейчас она воин, достойный всяческого уважения.

Цитувати (виділене)
Для колег-журналістів Таня Чорновол – це та людина, яка пролізе через шпарину, але зайде на територію цілі. Після Майдану вона стала депутатом і робила багато для лобіювання української зброї. А з 24 лютого вона воює на передовій з українською "Стугною", через що має провадження від ДБР.
Про те, як працюється з установкою, за яку сама боролась, як відбувались бої, як жінці на війні, і як виросли українські командири, - вона розповіла Цензор.НЕТ
Cпойлер
-Твій перший пост про участь у війні був з-під Броварів? Як ти опинилась там?
-Приїхала.
-В складі тероборони?
-Ні, це була 72 бригада. Я подзвонила заступнику комбрига і сказала, що є "Стугни" і що я готова з ними працювати. Він мене послав до 3-го батальйону і я опинилась в Скибині 5 березня.
Знаєш, дуже молоді командири, а бійці мені в діти годяться. Але дуже класні. Зі знанням, як має працювати "Стугна", бо до цього посилали туди, де і працювати не можна: "У нас для вас є позиція, перед передком, у лісосмузі".
-Зі "Стугною" ти довго тренувалась працювати?
-Я закінчила курс за тиждень до війни. Мало того, ще й перехворіла коронавірусом. Я була впевнена, що війна буде 22 лютого і мені треба встигнути. Я розуміла, що хвора, але одягала маску і йшла на курси. Але, цікаво, що приходжу туди, а там всі хворі.
-Це якась пошесть в армії була. В мене знайомий теж вчасно за своєю частиною не встиг, бо захворів у Києві, а тому потім ще кілька тижнів стояв з теробороною.
-Так от, зараз зі мною, практично з перших днів війни працює сержант. І він теж на ті курси ходив, то він потім мені зізнався, що теж хворів.
Цей сержант мені дуже сподобався на навчаннях - побачила, що він впевнений, на тренажерах класно стріляє, здібний – і коли ми прибули на точку збору, я йому запропонувала іти зі мною. І ми оце з ним з першої ночі війни разом воюємо.
-Це перший твій бойовий досвід?
-Ефективний? Так. Бо, розумієш, є ж купа всякого досвіду – коли бігаєш з автоматом і ніколи з нього не стріляєш. Такого досвіду в мене купа. Ще з 2014. А ефективний – перший. Я над цим дуже працювала. Я побігала в 2014 році з автоматом і зрозуміла, що так я неефективний боєць. Жінка з автоматом – це ніщо, бо тебе завжди відправлять в тил. Тому я чітко розуміла, що треба освоїти професію, без якої не обійдуться мужики. І я пішла на артилериста.
Але, коли була загроза цієї війни, я чітко розуміла, що буде танкова атака. І передусім треба освоїти щось протитанкове. Знову ж таки, я була лобістом КБ "Луч" вже бозна скільки років. Моя головна робота в комітеті була вибити гроші на ракети. Я чудово знала, що таке "Стугна" і що таке "Корсар". І кошти Януковича вибивались на цю зброю, на "Нептуни" ті ж. Тому я як в тій приказці – "сам п’ю, сам гуляю, сам стелюся, сам лягаю". Сама лобіювала цю зброю, сама популяризувала і сама нею воюю.
-Коли приїхала до Скибина, росіяни ще були далеко?
-Щоб ти зрозуміла правильно, я ж на війні з першого дня, просто спершу було багато поневірянь. Чому? Бо все було галопом – за тиждень закінчила навчання. Наша команда готувалась для того, якщо Путін розпочне війну 22 лютого. Всім людям повідомили, що буде точка збору в Нових Петрівцях, якщо що. З КБ "Луч" домовились, що воно дає ракети і "Стугни". На мене був підписаний договір відповідального зберігання. І я в першу ніч поїхала отримувати ракети. Але "Стугна" - це така зброя, яка потребує позиції. Я чекала на танки, які ідуть на Київ з Чорнобильської зони. І я шукала там позиції для "Стугни".
-Ти думала, що буде таке повномасштабне вторгнення, як показували на картах посли нашому керівництву?
-Так. Я не була впевнена в такому широкомасштабному наступі, який відбувся, але я була впевнена, що буде наступ на Київ. Я навіть передачу робила. І передбачала захід на Вишгород і Бучу.
Тому перші дні я витратила на те, що шукала позиції, бо "Стугні" потрібна дальність, в лісі вона не стріляє. Фактично в останні дні я нанесла позиції, в останній день я підписала контракт. І я була рада, що наступ не почався 22, бо я не встигала все зробити. І от в останню ніч я переїхала поближче до заводу, щоб забрати ракети. Я їх привезла в Петрівці на своєму електромобілі. І вже о 7 ранку ми готові були працювати. Але перші позиції не підходили. Перша моя стрільба була в Чернігові – я поїхала туди по досвід. А перше ефективне застосування "Стугн" було вже під Скибином, там я стала частиною фронту. І вперше ми відстріляли, коли був розгромлений 6-й танковий полк РФ.
-Це там де загинув їхній командир Захаров?
-Так, це той знаменитий бій з відео. Я відстріляла тоді з бокової позиції, Адвокат (це мій колега) стріляв з фронту – в нього був дуже хороший результат, бо бехи стали і він стріляв по стоячих цілях. Але головне не в цьому.

Чому відомий цей бій? Бо є те відео, де танчики горять, горять, горять і синхроном іде знята прослушка: "Шестой полк разбит, командир погиб, нам устроили засаду, по нам работали байрактары". А по них працювали дві "Стугни" і один "Корсар" і кілька розрахунків з РПГ, які були в засідці. Головну роль в цьому бою я віддала б "корсарщику", бо він просто унікально відпрацював. Оце все відео, де танчики розлітаються, це робота одного "Корсара". А "Корсар" - це оператор біля установки. Це "Стугна" на проводі, а я що називається "в домике", кудись зі своїм екранчиком втегла і відпочиваю. Корсарщик же стоїть біля установки. От уяви, як цій людині? Позиція то в нього була хороша, але дальність – кілометр вісімсот. І от на такій дальності на нього пруть три десятки танків. І він ці три десятки розстрілює, будучи у них на виду. Як він бачив їх, так вони бачили його.
-І не стріляли?
-У страху очі великі, вони думали, що їх шмаляють байрактарами, а на "Корсар" вони не реагували.
-Тобто вони не розуміли, що по них стріляє?
-Ні.
-Чому?
-Тому що вони думали, що ракетна програма в Україні давно згорнута і похована.
-Я ще знаю, що вони брали в мінометники просто з військових кафедр. Може, тому вони і не знали, що як стріляє?
-Ні, танкісти в них були дуже професійні. До речі, танкова атака мене порятувала. Чому? Бо "Стугну" треба ховати, її видно з дрону і будь-яке ДРГ запросто може зайти і вирізати тебе. Тому її треба ховати і ховати. Не дай бог якесь вогнище запалити або мотор увімкнути.
-Але ж тоді ще були страшні морози. Як ви грілись?
-А ніяк. Ми б там і замерзли насмерть, якби танкова атака не почалась через три доби. Що цікаво, що танкова атака почалась в перший сонячний день, почав танути сніг, ми вилізли погрітись, вже і розслабились, бо до обіду діло йшло, а москалі зранку наступали завжди. І тут в рацію передають "Можлива танкова атака". Я їх першими побачила в Заліссі.
-А потім був ще другий наступ на Скибин?
-Ми вже змінили позицію. "Стугні" не можна працювати на одному місці, хоча командування часто про це забуває і думає, що вона як гранатомет і з нею можна побігати від дерева до дерева. Іноді кажуть: "От працює танк, збий його". Але "Стугна", коли б’є танк, вже не може працювати. Це зброя засади. Вона працює першою, не другою. Це не Джавелін, який впіймав ціль і летить. Ракету треба вести, а як ти під обстрілом займеш позицію?
Другий наступ був, здається, 19 березня. Вони знову пішли в ту ж діру, де був розбитий 6-й полк. До речі, цей наступ був цікавий, бо "Стугна" не була готова і я бігала з проводом. Чому я бігала, бо попередні дні я лежала на асфальті. Тобто була дика ситуація, коли "Стугна" в мене стояла з видом на трасу, а провід діставав тільки так, щоб я лежала на асфальті. Тиждень лежати на асфальті, коли танки можуть піти тобі в лоб, звісно, не дуже приємно. Більш того, попереду мене були блоки, а ззаду нічого не було. І приліт будь-якого снаряду за нас, одразу б нас покришив на друзки. В ту ніч чергував мій оператор і їм прилетів снаряд, але перед блоком. Тому вранці я сказала, що більше так не буде і давайте щось робити. Були зірвані світлофори і "Стугну" перемістили вбік. І от я бігаю з проводом, аж раптом… добре, що я собі приготувала "ложе оператора" з матрасиком, таким полосатим, ще радянським і все було підключено. Я почула характерний гул – танки коли їдуть, то гудуть ще й як. І я біжу до свого місця, рація кричить: "Де Стугна?". Я тільки втикаю провід, а вони вже на рубежі стоять. Тобто вони вже стоять на рубежі мого пострілу.
-І що ти?
-А я що: стоять, та й стоять. Чекаю, коли флагман піде вперед, бо концепція така, що треба щось пропустити, бо тоді я їх більше розстріляю, а так тільки одного. А танк стоїть, і я не стріляю. Він стоїть, і я не рухаюсь. І тут до мене доходить: зараза, та вони ж виставляються, щоб нас обстрілювати. А танк то він далекобійний, він 8 кілометрів гаубичним вогнем накриває. І я розумію, що вже стояти просто не можна і випускаю ракету. Танк, очевидно, її бачив, бо почав розвертатись і тікати. Але я його таки влупила. І на тому атака завершилась. Після того як збитий був флагман, вони розвернулись і втекли. Правда, встигли зробити кілька залпів. Тобто мені треба було стріляти раніше, а не чекати. А так вони встигли прицілитись і мої змінщики ледь встигли замінити ракету, тому що поряд розірвався снаряд. Нам пощастило. Не пощастило героїчному корсарщику – був пошкоджений "Корсар" і він сам поранений, на щастя, легко.
Насправді ситуація була унікальна – "Корсара" вже немає, ракету ледь встигли перезарядити, і тут танки тікають. Звісно, крім нас ще були танки, РПГ, джавеліни. Але мені здається, що коли йде танкова колона, то найбільш ефективні "Стугна" і "Корсар". Бо Джавелін хороший проти одиничних танків, але не колон.

-Як ти вписалась в колектив?
-Скажу тобі чесно, що мені дуже сподобалось працювати з 72-ю. Там дуже молодий склад, командири всі молоді, але професіоналізм дуже високий. Щоб ти розуміла, що ці хлопці в своєму житті нічого крім війни не знають. Вони закінчили військові училища і пішли на фронт у 2014. І з того часу виросли до командирів. Путін просто цього не знав, що в нас є прошарок військових, які нічого крім війни не знають. І що мене дуже вразило – для них дуже важливі мінімальні людські втрати. Бо радянським генералам було б похрін.
-Я тобі скажу, що я знаю цю рису командування з власного досвіду – бо вони відмовились накрити росіян у нас в селі, щоб не підставити місцевих. І це було дуже вражаюче.
-Так, у цих молодих військових таке розуміння бою і я це оцінила.
-Що було далі?
-Були просто чергування, очікування нових атак по цій дорозі. І найсмішніше, що вони так і ходили по цій дорозі. Була одна атака, друга, потім вони вже стали на рубежі, де не прострілювались, сховались у низині. І танки їхні стріляли дуже прицільно. Правда, вони знали де Корсар, але не знали де "Стугна". А ми до того часу зірвали ще одні світлофори, перетягнули її і я вже сховалась в каналізаційний люк. І це було офігенно, бо снаряди падають, а тобі взагалі хоч би що. Тільки боялась за провід.
Того разу росіяни дуже добре підготувались, але і наші мінометники - теж. І вони завалили російський танк, після чого росіяни розвернулись і втекли. Я просто це спостерігала на екрані.
-Звучить так, наче ти гралась в якусь гру, а не реальний бій.
-Знаєш, тут важливе психологічне налаштування. "Корсар" – чудова зброя, але навіть ті відчайдухи, які перший раз відстріляли дуже вдало, не всі можуть стати вдруге. Бо ти на лінії вогню, навпроти танків.
-Напевно, в перший раз ти ще не знаєш, що це, а далі вже є розуміння ризиків.
-Так. А "Стугна" дає психологічний ефект захищеності. Тому що можна залізти навіть в намет, і ти як в хатці. Наче дитина, яка збудувала собі халабудку, і тішиться, що вона захищена. Я дуже люблю стріляти з окопів, стоячи. Страху взагалі немає. Бо ти дивишся на екран, а не на реальність. Ти тільки чуєш, як працює "Стугна" і виходи ракет навіть надихають.
-Чому стоячи?
-Мені так зручно. Це як на мітингу виступати. Ти весь мобілізований. От сидячи не люблю – ні на ток-шоу, ні в окопі. Сидячи – це якийсь розслабон. Можна і лежачи, але мені не зручно. Хоча і лежачи на матрасику стріляла, і сидячи - з багатоповерхівки. Але от стоячи з окопу – люблю найбільше. Коли щось летить – можна присісти, і ти вже захищений. Це, звісно, не стосується інтенсивного обстрілу.
Зараз вже правда росіяни знають, що таке "Стугна" і вони не шкодують боєприпасів. Останній раз на нас була засідка і гатили понад сотню мін, стріляли два танки. І ще щось схоже на "Стугну" стріляло. Було випущено три ракети. І це все було полювання на одну "Стугну".
-Це ще на Київщині було чи вже на сході України?
-На сході. На щастя все минуло добре, бо в нас був добрий підвал. Але це треба мати на увазі на майбутнє. І тому не варто працювати з однієї позиції, хоча не завжди це виходить. Проблема "Стугни", що полювання велике іде, а позицій для нас мало. А ще командування хоче швидкого результату і часто посилає на пристріляну позицію.

-Чим ситуація на сході відрізняється від того, що було на Київщині?
-Змінився характер дій росіян. Тут вони ходили колонами, в одні ті самі години, по одній дорозі. Я була з цього щиро подивована. Зараз танки ховаються, танк вполювати важко, а командування хоче танк. Хоча я не розумію, чому, бо мені здається зараз важливішим навіть не вбивати, а ранити особовий склад, щоб більше поранених відсилалось в Росію. У танка малий екіпаж, а з БМП ти цілий взвод залишаєш без транспорту.
Характер дій змінився, останній танк, який на нас полював, був заритий у пісок – він по нас міг вцілити, а ми по ньому - ні. Фактично зараз ми займаємось полюванням. І це близька мені робота. Як я колись лазила по паркану в "Межигір’я", так і тут.
-Я пам’ятаю, як ми з тобою в Українському домі ледь не по трубах на закритий з’їзд пролазили.
-Так, тут те саме. Я працюю без розвідувальних груп і мене не привозять на готову позицію. Хоча інших привозять. Я роблю багато підготовчої роботи і мені це подобається. Я маю приїхати, подивитись, де копати окоп, оцінити шлях відступу. Тобто багато роботи, схожої на мою журналістську. Я кілометрів 10 пролажу перед "передком", щоб вийти на село, де вони стоять.
Але це моя робота. Не весь фронт такий. На Луганщині геть інакше. В мене там брат був в Золотому. 5 днів тому поранили. Жартує, що нігті підстригли. А насправді він потрапив в таку передрягу, що ого-го. Він пару пальців втратив на ногах і це найкраще, що з ним могло трапитись, бо до цього він тиждень відкопував трупи побратимів з піску, які були вбиті танком.
До речі, брата теж врятувала "Стугна", коли на їхню позицію полізли чотири танки. Брат у мене хоч на війні і з 2014, але тоді мав досвід лише блокпоста в Авдіївці. А тут він потрапляє в реальні жорсткі і криваві бої. І він командир, бо він офіцер, курси закінчив. Він був заступником командира, а став командиром після загибелі керівника. А досвіду то немає. Добре, що в нього був старший солдат, з досвідом боїв, який йому дуже допомагав.
І от сунуть ці танки на них і цей солдат не витримує і каже: "Все, брате, прощавай, я пішов на них". І тут наш танк і "Стугна". І тільки перший вистріл, і ворог тікати. Хоча навіть вистріл "Стугни" був не точним через технічні проблеми. Але вони втекли.
-Вони вже розуміють і бояться…
-Це просто дракон. Я знаю цю музику, коли ракета вилітає. Але коли вона летить в тебе, це геть інша музика – вона дуже страшна.
-Ти просто зріднилась зі "Стугною". Але як тобі психологічно на війні?
-Трохи заважає материнський інстинкт до солдатів, я весь час піклуюсь, не можу відпустити самих. Недавно говорили з Василем Бурбою, він питає: "А ти що не командуєш, а сама стріляєш?" Потім домовились зустрітись тут, а він в рейд пішов. То я йому і кажу: "А що ж ти не командуєш, а в рейд ходиш?" Він відповідає: "Якщо не піду, мене не поважатиме мій особовий склад". То я й кажу: "Так чого ти мене питаєш? Я жінка. Якщо я не буду стріляти, я не зможу командувати". Як жінці мені важко. Зустрічають завжди скептично – баба прийшла. Потім: "Стугна? Ну добре". Далі починаються підколки, тоді показуєш активну роботу і все - вже тобою затикають всі дірки.

Відео бою, про який йдеться у інтерв’ю.
Жизнь идет себе, как она и должна идти, то есть, хуже некуда. (с)

Offline Mike123

• Стать: Чоловіча
« Reply #1774 : Травень 07, 2022, 08:47:44 »
Я не знаю, утопили там вчера шо или не утопли. Но сегодня целое утро в небе летает наша авиация :smile4:. А я ее уже не слышал с начала войны.

Offline Eney

« Reply #1775 : Травень 07, 2022, 09:38:58 »
Музею "русского философа" Сковороди під Харковом більше нема. Русская ракета.

Offline chucha

« Reply #1776 : Травень 07, 2022, 10:25:06 »
Прилетело по городу моего детства, Карловке. Вроде уже и привык ко всем этим новостям, а это как то резануло.

Offline chucha

« Reply #1777 : Травень 07, 2022, 10:27:58 »
Из хорошего, каждый день, рядом с нами раздаются очень громкие выстрелы. 3-4 раза. Я так понимаю, что каждый из них, это восстановленый танк.

Offline Юльчча

• Львів
« Reply #1778 : Травень 07, 2022, 10:32:53 »
@chucha , может лучше не писать об этом? Ты же раньше писал, где ты.

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #1779 : Травень 07, 2022, 10:45:02 »
Что вы носитесь с этим девятым мая, как с писаной торбой… Девятого мая Путин объявит войну! Девятого мая Путин объявит мобилизацию! Девятого мая Путин объявит победу и капитуляцию! Девятого мая то, девятого мая сё…
Да не похуй ли?
Что ж вы все никак не поймете одну простую вещь. Россия - страна, которая управляется в ручном режиме одним единственным человеком, воля которого закон.
И ему для того, чтобы нажать ядерную кнопку, нафиг не надо объявлять войну. Чтобы ввести войска в любую страну, ему нафиг не нужно согласие или не согласие совета федерации. Чтобы объявить всеобщую мобилизацию, всеобщий гулаг, всеобщие расстрелы или всеобщий праздник - ему вообще нахуй не надо ничего говорить.
И чтобы объявить победу - ему не надо захватывать Киев.
Мариуполь взят, коридор в Крым пробит, «Азов» уничтожен - ну, в их докладах будет так - все, победа!
И именно что-то типа этого он и скажет.
Но значения это не будет иметь никакого.
Потому что после девятого мая будет все то же самое, что и до. Война.
И ожидание, что в любой момент он нажмет красную кнопку.
Или вы думаете, что если он не начнет войну девятого мая - всё, проехали, можно выдохнуть?
Да ничего подобного.
Я вам скажу, что будет девятого мая.
Девятого мая Байден подпишет лендлиз.
И вот это куда важнее.
Куда важнее, что девятого мая скажет и сделает Байден, а не Путин.
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline chucha

« Reply #1780 : Травень 07, 2022, 10:50:23 »
@chucha , может лучше не писать об этом? Ты же раньше писал, где ты.

Ну это явно секрет Полишинеля. В сети и видосиков с этими выстрелами полно.

Offline ~Багира~

• Hero Member
  • Львов
« Reply #1781 : Травень 07, 2022, 11:02:50 »
Лонгрид от Sharp`а без ката. Интересное.
И про обстрел по картам времен Союза в том числе.

🍁 На эту минуту россия выпустила по Украине 2016 ракет. Как это работает, вы найдёте в материале, собранном из источников страны-агрессора и открытых материалов западных разведок (лонгрид в четырёх частях).

▪️С первого дня войны российские ракеты попадают вместо военных объектов в гражданские. Киев, Сумы, Чернигов, Ирпень, Гостомель, Одесса, Николаев, Харьков, Львов, Днепр, Краматорск… Почти в каждом крупном украинском городе с 24 февраля слышны взрывы, сирены и плач по убитым мирным жителям.

▪️Российское МО неуклонно называет обстрелы Украины «применением высокоточного оружия» и утверждает, что бьет только по военным объектам. На ежедневных брифингах представитель минобороны перечисляет список военных целей, уничтоженных за сутки. Что это, циничная ложь, осознанное преступление, идиотская ошибка?

💬 «Массового применения ракетного вооружения российская армия не практиковала никогда. Те пуски, которые делались по территории Сирии — это показательные выступления для роликов на канале “Звезда”. Не только, конечно, но за всю сирийскую кампанию мы выпустили меньше ракет, чем за февраль по Украине», — свидетельствует командир одной из российских ракетных частей.

▪️В Сирии применялись ракеты корабельного базирования, наземные комплексы использовались редко. Практики у личного состава наземных комплексов до начала войны было не много. Кроме того, в Украине совершенно другие условия, чем в Сирии.

💬 «У боевиков ИГИЛ и у сирийской оппозиции не было ПВО. Они не могли сбить ракеты или использовать современные технологии, чтобы увести ракету от цели. В Сирии нет такой плотности населения на востоке страны, куда мы били, как на Украине, да никто там и не заморачивался с мирным населением. Попали и попали. Даже установка была, не считаться с потерями гражданских от ракетных ударов. По умолчанию, всех, кто находился на территориях, подконтрольных ИГИЛ, наши воспринимали как боевиков», — объясняет ещё один наёмник, прошедший сирийскую кампанию.

▪️Сирийский опыт сыграл зловещую роль в войне с Украиной. По словам рядовых исполнителей, у командования сохранилась привычка не считаться с потерями мирного населения.

💬 «Приходят приказы, в которых определены цели на сутки. Указаны их координаты, даны короткие описания: РЛС-станция, склад боеприпасов, станция связи, казармы, узел обороны, грузовая железнодорожная станция. Если вы думаете, что у нас есть сверхточные карты или снимки со спутников, на которых можно что-то толком разобрать, сверить присланные координаты и цели, удостовериться, что там действительно находится военный объект, то вы сильно ошибаетесь. Да и желания проверять что-то в первые недели не было ни у кого», — российский штабной офицер.

💬 «После первых недель обстрелов украинских городов некоторые офицеры обращались к командованию с требованием пересмотреть определение целей и прекратить лупить по мирняку. Было даже три или четыре рапорта на имя министра. Но смутьянов быстро урезонили, кого просто разговором на повышенных тонах, а кому предложили уйти из армии», — командир российского ракетного подразделения.

▪️Куда больше гуманистических соображений, большинство офицеров и все командование заботила низкая эффективность ракетных обстрелов.

🍁 Часть вторая - начало см.выше.

💬 «В первый день было много попаданий по казармам, складам, стоянкам техники. Дальше эффективность начала снижаться. ВСУ начали смелее использовать ПВО, быстро набрались в этом опыта, а у наших командиров, похоже, закончились проверенные цели. Украинцы не идиоты, они быстро начали выводить части из обычных расположений, передислоцировать их, вывозить склады и технику. Куда они все это перевели, у нас уже не знали. Поэтому, когда закончились цели, подобранные еще до войны, наверху начался судорожный поиск новых. Для этого достали даже архивные документы времен СССР, где были указаны военные и стратегические объекты на Украине. Начали отрабатывать по ним. Разведданных свежих в марте почти не было, группы корректировщиков, работающие в украинском тылу, быстро уничтожались, либо испытывали серьезные проблемы со связью. Поэтому цели определялись примерно так: там вон у них воинская часть была в 1990-м, давайте туда ёбнем», — рассказывает штабист.

▪️Там, где когда-то была воинская часть, в 2022 году находились жилые дома, или многоэтажки перекрывали пути подлета ракет. Судя по всему, по этой причине российские ракеты влетали в жилые высотки в Киеве, Харькове, Мариуполе, Одессе. Командование требовало эффективного подавления ПВО и РЛС противника, уничтожения складов. Но после первой недели войны добиться успехов в этом стало трудно.

💬 «Разведки нет. Откуда мы знаем, куда и что спрятали? Новых данных нет, а по старым уже нет целей. Спутники наши просрал Рогозин. Ориентироваться по снимкам с них, все равно что на кофейной гуще гадать. Один из 30 более-менее для чего-то пригоден и приходят они с большой задержкой. Авиационная разведка тоже бестолковой оказалась. Летчиков сбивали одного за другим, а их у нас мало, поэтому использование авиации для разведки запретили уже в марте, только для ракетно-бомбовых ударов. И откуда нам брать сведения? Раз пять с начала войны что-то удавалось доставать из пленных, но к нам эти сведения приходили через особистов, а они информацию передавали бестолково. Там вон южнее Харькова большое скопление танков. И что, блядь, где это “там”? На все просьбы и требования дать доступ к пленным, мы получали отказ», — российский старший офицер, работающий с ракетными частями.

▪️Помимо проблем с точными данными о местоположении целей, есть чисто технические проблемы даже с современными «Искандерами».

💬 «Искандер довольно точная ракета с оптической системой наведения на конечном участке и инерциальной на начальном и среднем этапах. Но и с этими ракетами могут быть сбои оборудования. Оно хоть и новое, но на нем стоит российская электроника, а ее качество ухудшается по прогрессирующей. Опять же, случаются ошибки операторов в составлении программ и определении координат. Точность ГЛОНАСС оставляет желать лучшего. Могут быть помехи при передаче сигнала», —  российский военный эксперт.

▪️К 10-м числам марта начали заканчиваться запасы современных ракет типа «Искандер» и «Калибр». Какое-то их количество еще оставалось на складах, но их строжайше запретили использовать, назвав стратегическим резервом. Было несколько случаев применения корабельных ракет по наземным целям. Но это оказалось совершенно неэффективно и очень дорого.

▪️Тогда с российской территории начали завозить в Украину ракетные комплексы «Точка У». Старые, советской еще разработки, но работающие. Они стоят на вооружении и у ВСУ. Дальность этих ракет до 120 км, но максимальную точность они дают на расстоянии в 40-80 километров.

💬 «Их применяли и в 2014-15, начали активно снова применять с середины марта этого года. Ракета неплохая, но требует большей подготовки личного состава и командиров расчетов, плюс на больших дистанциях может сбиваться с курса, так как техника не новая», —  российский ракетчик.

🍁 Часть третья (первая и вторая части выше).

▪️Военный эксперт подтверждает эту оценку: «На Точке инерциальная автономная система наведения. Какую программу с координатами заложили — ту она и отрабатывает. То есть, фактически бьет по координатам. При этом, конечно, могут быть сбои в работе гироскопа и системе датчиков. Техника далеко не новая, элементная база еще аналоговая. Плюс нужна квалификация операторов по определению координат цели, координат точки пуска, подготовки и вводу полетного задания. В этом могут быть проблемы».

▪️И если у ВСУ нет приказа массированно обстреливать объекты на российской территории, то у ВС РФ приказ бить по украинским целям есть.

💬 «В начале апреля была поставлена задача наносить удары по железным дорогам, грузовым и узловым станциям, железнодорожным мостам и складам. 8 апреля были обстреляны такие объекты в Луганской и Донецкой областях. Обстрел велся “Точками У”. Одна из них разорвалась на вокзале в Краматорске», — признаётся российский штабной офицер.

▪️По его словам, ракеты должны были ударить по объектам в Славянске, цели были определены заранее. Но две ракеты ушли на Краматорск. Одна была сбита, а вторая взорвалась на вокзале, где в это время местные жители ждали эвакуационный поезд. Погибли и умерли в больницах 59 человек, около 100 получили ранения.

💬 «Разборов и наказаний после таких случаев не бывает. Командиры матерятся, но не ищут виновных, не разбираются в причинах. В министерстве и в генштабе на попадания по гражданским смотрят сквозь пальцы. Лес рубят, щепки летят. Большинству офицеров здесь на войне тоже все равно. А когда заходит разговор об очередном прилете, то тут же начинается крик про сербов, в которых НАТО било ракетами и тоже мазало, попадая в дома. Но есть и те, кто переживает. Были случаи и запоев и одна попытка самоубийства, но они единичны», — говорит российский штабной офицер.

▪️По словам российских офицеров, из 10 выпущенных ракет мимо уходят 2-3, причем погрешность от заданной при пуске цели может составлять от 1 до 5 км. А при ошибке в заданных координатах и все 17-20 км, как это было в Краматорске.

▪️Часть попаданий российских ракет в жилые дома в Украине связана не с плохой российской техникой и не с низкой подготовкой солдат и офицеров, а с действиями украинских ПВО. Сразу хочу вставить в эту часть материала слова нашего, украинского офицера: «Часть ракет мы сбиваем на подлете к цели, иногда это происходит над жилыми массивами, обломки падают на них. Обломок, конечно, не боеголовка, но и он может проломить крышу, убить или ранить. Эту проблему много обсуждаем с начала войны, но решения пока нет. Есть беда и похуже. Много где используются ловушки-приманки для русских ракет. Они уводят их от цели в сторону. Если такую приманку разместить без учета местности, то она может оказаться за многоэтажкой, например. Тогда ракета войдет в дом. Такие случаи были уже. Это исправить можно только одним способом, подготовкой тех, кто их ставит. И сейчас мы их усиленно готовим».

▪️Но охотно орки говорят только об одном случае осознанного массированного применения ракет по городам. Этот обстрел был в ночь с 14 на 15 апреля, сразу после того, как украинскими ракетами был уничтожен крейсер «Москва».

💬 «Днем 14 апреля пришли цели на ночной обстрел. Воюем мы уже не первый день, поэтому было понятно, что большинство целей расположены прямо в городах. Какие-то были военными, как завод в Киеве, где делают те самые “Нептуны”, какие-то непонятного назначения. Думаю, что все офицеры понимали, что от трети до половины ракет прилетит в жилые дома. Но командование требовало удара возмездия», — рассказывает российский офицер ракетчик.

Offline ~Багира~

• Hero Member
  • Львов
« Reply #1782 : Травень 07, 2022, 11:03:23 »
🍁 Часть четвёртая (1-3 части выше).

▪️К тому же, у россиян нет нормальных беспилотников и средств воздушной радиотехнической разведки. Их отсутствие вызывает бешенство и у части российских офицеров: «Мы опять воюем с голой жопой. Как в 1941-м, да как всегда. Вот у укров есть беспилотники, есть спутники. Они своей артиллерией эффективно молотят наших, точно, быстро, неожиданно. А мы херачим в белый свет очень часто. Говорим, что мы высокоточные, но точности без наведения и данных добиться нельзя. Мы как немцы с их ФАУ, часто пускаем просто чтобы упала “где-то там”. Поэтому гробим мирных. Хер с ним, куда попадет, лишь бы долетела».

▪️И напоследок... Среди российских офицеров мало тех, кто рефлексирует из-за больших жертв мирного населения в Украине. Одни говорят, что это война, а на войне иначе не бывает. Другие, что некогда думать. Но есть и те, кто понимает, что когда-то придется отвечать.

💬 «Эту войну мы не выиграем. Потому что собираемся воевать со всем миром. Рано или поздно другие страны ввяжутся в войну или наши власти их втянут. И тогда будет расплата. Вы же понимаете, что война придет в Россию. Что по нашим городам тоже будут бить ракеты. И что там никто особо не будет уже выбирать цели, потому что мы здесь их не выбирали. Мы устроили “плохую войну”, нам ответят тем же. А когда все закончится, то ракетчики, летчики, артиллеристы и многие другие будут отвечать перед судом. По этим счетам придется платить каждому из нас. Если не перед трибуналом, то перед самим собой», — говорит российский офицер-ракетчик.

▪️Обстрелы украинских городов продолжаются. Вновь начали поступать прямиком с заводов «Искандеры» и «Калибры», зачастую не доведенные до ума, с браком. Но их будут использовать, невзирая на то, что ракета может уйти мимо цели. Ведь по счетам нужно будет платить потом, а генералы орут матом здесь и сейчас.

❗️Зачем я описал все эти проблемы российской армии так подробно? Да чтобы мы окончательно поняли: нет там никаких супер-пупер возможностей. По многим параметрам они слабы и уязвимы, а их ресурсы ограничены. К тому же, их военное производство работает на пределе, а скоро вообще может остановиться. Мы же с каждым днём набираемся опыта, получаем точнейшие разведданные и новую технику. А значит имеем все предпосылки для победы. И если русня не пустится во все тяжкие и не применит ЯО (а это уже совсем другая история), то, по моим подсчётам, к августу-сентябрю мы их победим. Не зарекаюсь, но надеюсь.

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #1783 : Травень 07, 2022, 11:18:42 »
таке собі ІПСО від наших. у россиян нет нормальных беспилотников и средств воздушной радиотехнической разведки - дичина, орлани досить ефективні і їх дохєра.

Offline Roman_V_M

• THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
    • Roman's Blog
« Reply #1784 : Травень 07, 2022, 11:45:01 »
Чернозмеевка? :grin:
https://twitter.com/UAWeapons/status/1522853902101667842
У того погранца явно в роду характерники были :)

Offline Nerag

« Reply #1785 : Травень 07, 2022, 11:57:23 »
таке собі ІПСО від наших. у россиян нет нормальных беспилотников и средств воздушной радиотехнической разведки - дичина, орлани досить ефективні і їх дохєра.
Я так понимаю, орланы используются преимущественно для разведки поля боя и ближайших окрестностей, а вот средств мониторить вглубь/тылы Украины у орков мало.

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #1786 : Травень 07, 2022, 12:00:26 »
Я так понимаю, орланы используются преимущественно для разведки поля боя и ближайших окрестностей, а вот средств мониторить вглубь/тылы Украины у орков мало.

там до кожного абзацу можна поставити питання або декілька, хоча б ось це - К 10-м числам марта начали заканчиваться запасы современных ракет типа «Искандер» и «Калибр». Какое-то их количество еще оставалось на складах, но их строжайше запретили использовать, назвав стратегическим резервом.

зараз майже 10ті числа травня, що тоді кожного дня прилітає?

Offline PamTam

« Reply #1787 : Травень 07, 2022, 12:07:35 »

там до кожного абзацу можна поставити питання або декілька, хоча б ось це - К 10-м числам марта начали заканчиваться запасы современных ракет типа «Искандер» и «Калибр». Какое-то их количество еще оставалось на складах, но их строжайше запретили использовать, назвав стратегическим резервом.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5-55

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #1788 : Травень 07, 2022, 12:10:39 »

тобто коли я кожного дня читаю, що в Чорному морі стільки то калібрів на човнах та субмаринах, то вони ними не стріляють і це все летить ото старе гівно, яке ми їм віддали за газ колись?

і коли вони пуски показують на відео і тд? брешуть?

https://twitter.com/pan_dok/status/1522864800799330304

Offline PamTam

« Reply #1789 : Травень 07, 2022, 12:15:50 »

тобто коли я кожного дня читаю, що в Чорному морі стільки то калібрів на човнах та субмаринах, то вони ними не стріляють і це все летить ото старе гівно, яке ми їм віддали за газ колись?
Х555 модифікація, у половині випадків летить з Каспійського моря, а не Чорного. Про те, що валять по старих картах, то тут вже і самі здогадалися, на прикладі львівського шиномонтажа. А про те, що буде возмєздіє по їхніх містах, то вже художній піздьож, так.

Offline Shana

• Київ/Чернігівщина
« Reply #1790 : Травень 07, 2022, 12:31:28 »
Цитувати (виділене)
Злой одессит
Российские оккупанты для прикрытия пунктов управления и группировок войск в Херсонской области развертывают силы и средства ПВО.

В частности, в Херсонской области фиксируется концентрация ЗРПК "Панцирь-С1" и ЗРК "Тор-М1".

А теперь, всего с одного раза угадайте, в районе какого легендарного населённого пункта они размещают данные средства?😎
С нетерпением ждем 20-ю серию.  :popcorn:
То, что гусеница называет концом света, Мастер назовет бабочкой (с)

Offline Elsewhere

• Administrator
  • Київ, столиця Гобітону
« Reply #1791 : Травень 07, 2022, 13:10:56 »
У наших определенный прогресс под Изюмом.
https://twitter.com/Nrg8000/status/1522871820487372800
палимо танки з ночі до ранку

Offline Nerag

« Reply #1792 : Травень 07, 2022, 13:16:33 »
У наших определенный прогресс под Изюмом.
Это хорошо, т.к. пока на Донбассе тяжело для нас
Cпойлер

Не совсем понятно, какие силы там - может, ДРГ нарисовалось, но то, что орки начали прорываться к Белогоровке - тревожно. Может, нажим под Изюмом заставит орков оттянуть от Лисичанска/Северодонецка хоть часть отрядов.

Offline Mrs_Who

• Don't panic!
« Reply #1793 : Травень 07, 2022, 13:22:58 »
Луганск собираются переименовать в Ворошиловград 9 мая.

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
Not all those who wander are lost

Offline Nerag

« Reply #1794 : Травень 07, 2022, 13:27:08 »

Т.е. ОРДИЛО теперь будет ОРДИВО?  :moskali:

Offline Solmir

• Киев
« Reply #1795 : Травень 07, 2022, 14:08:49 »

Т.е. ОРДИЛО теперь будет ОРДИВО?  :moskali:
А Лугандон это Вогандон или Вородон?

Offline Винная Ягода

• Hero Member
  • damsel in distress
« Reply #1796 : Травень 07, 2022, 14:23:35 »

По-моему, это только на 9 мая, в смысле на один день. Такое уже было в какой-то год.

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
« Reply #1797 : Травень 07, 2022, 14:39:58 »
Одеса, як ви там?  :shok:
"Кстати, ты заметил, что этот мир полон людей, которые совершенно уверены, что прекрасно понимают, что происходит с остальными?" Макс Фрай

Offline Ash

« Reply #1798 : Травень 07, 2022, 15:06:04 »
Одеса, як ви там?  :shok:
Свистело и гремело. Пишут, что есть прилеты, но, судя по звуку, не в моем районе.
Одесса-это Украина.
At the suit of pozemka: Covid 19 (01.20)
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline Garfield

• Nederland
« Reply #1799 : Травень 07, 2022, 15:06:40 »

А Москву в Путіно їм слабо?  :f1:
Homo homini felis est.

0 Користувачів і 5 Гостей дивляться цю тему.