З тобою незгоден мій колишній завкафедрою (кафедра фінансів). ПДВ це соціалістичний податок, він допомагає краще вирахувати і розподілити ВВП.
Як же він розподіляє ВВП, цікаво?

При цьому він тормозить економіку, і чим більше неоптимізована система (а в Україні вона така) тим більше гальмує.
Чому в Кореї не тормозить? Може все-таки справа не в ПДВ, а в його адмініструванні та банальному казнокрадстві?
Тому бізнес починає видумувати схеми, а держава видумувати нові гальма, щоб схеми прикрити. Один із свіжих прикладів, це коди товарів УКТ ЗЕД в податковій накладній.
Все-таки, думаю, ситуація сильно складніша. Тому що держава — це не якась одна людина. Це багато людей, у кожного свої інтереси. Тому Хомутинник, тому безпорадність деяких заходів, тому деякі
дебільні занадто обмежувальні засоби боротьби зі схемами.
В США податки сплачують не тому, що їх там простіше платити (взагалі, не думаю, що сильно простіше, за словами Трампа 90% користуються послугами податкових консультантів), а тому, що за шури-мури з податками можна і за грати потрапити.
Чим поганий податок з продажу - я хз.
Він має ключові відмінності від ПДВ, це багато обговорювали.
Щоб нівелювати його мінуси, в країнах з податком на продаж часто запроваджують окремі ставки на різні види діяльності (частіше за все пільгові, привіт схемам).
Якщо закрити очі на відмінності різних видів оподаткування, то взагалі вийде, що суперечка про те, який рух краще — правосторонній чи лівосторонній.
Аргументи прибічників податку на продаж і т.п. часто нагадують мені аргументи за лівосторонній рух:
- при ньому краще повертати наліво;
- проблем з поворотом направо зараз нема, будемо їх вирішувати тоді, коли вони з'являться.