Andriy Kosetsky
34 хв
Новини пандемічної статистики.
Важливо розуміти, що кількість хворих в певних країнах (але не в усіх) може бути сильно недооцінена. Якщо кількість хворих більше 15-20 тис, то важко забезпечити масове тестування. Італія, Іспанія, Франція, Іран з цим не справляються. МОЗ Франції офіційно повідомляє, що на даному етапі вони змінюють критерії для тестування і не будуть намагатись виявити всіх хворих.
Тому, рівень смертність сильно відрізняється по країнам: в Італії - 9,5%, В Німеччині - 0,4%. І основна причина тут не в ресурсах медичної системи, а в кількості виявлених хворих.
Виходячи з низького рівня смертності можна припустити, що поки масове тестування намагаються забезпечити Німеччина, США, Швейцарія та країни ЄС з кількістю хворих до 4 тис. Британія і Нідерланди не намагались цього зробити з самого початку, тому у них смертність теж вище середнього.
Зараз, для оцінки темпів поширення епідемії надійніше відстежувати графіки смертності, а не кількості хворих. Я сподіваюсь, що смерті від COVID-19 фіксуються більш точно, принаймні в країнах ЄС.
Що мене цікавить в цих графіках? Я чекаю, коли експонента почне перетворюватись в S-криву, тобто зростання почне сповільнюватись.
Наприклад, Італія вже перейшла цю точку вчора - два дні підряд у них зменшувалась денна кількість смертей. Це означає, що десь через 10-15 днів в Італії вже майже не будуть помирати від COVID, але загальна кількість смертей може бути до 12 тис.
Іспанія ще не перейшла цю точку і там кожного дня зростає кількість померлих.
Зараз цікаво, що буде відбуватись в США. Вони відстають від Європи, але сильно почали зростати за рахунок Нью-Йорка, на який припадає третина смертей в США. Поки теми зростають приблизно як в Італії, але локдаун в місті запровадили раніше.
Щодо Києва, я не поділяю поширену думку, що у нас тут всі вже заражені. Якщо б це було так, то виявлені хворі не були б переважно з закордону. Зрозуміло, що заражених більше, ніж виявлених, але й карантин ввели раніше, ніж почався активний community spread. По Чернівцям добре видно, що там community spread почався раніше.
Я думаю, що у нас влада буде стримувати епідемію будь-якою ціною. Просто тому, що 1) вони бояться, що всі побачать неспроможність медичної системи, 2) чиновники розуміють, що клініки Європи для них вже недоступні і це їх особистий ризик. А всі, хто може собі дозволити купити власний ШВЛ не зможуть цього зробити, бо їх стільки немає на ринку.
Тому, мене більше турбують економічні і соціальні наслідки тривалого локдауна (який наврядче закінчиться 3 квітня).
Ще Financial times роблять гарні графіки з логаримфчною шкалою.
https://www.ft.com/coronavirus-latestЯ теж додав для смертності версію графіка з логарифмом. Але, мені здається, що такий підхід трохи misleading, бо воно виглядає як лінійне зростання для тих, хто не знає, що таке логарифм.
Інтерактивні версії моїх графіків за цим посиланням.
https://rpubs.com/kosetsky/covid_