Картопля "Дофінуаз"
https://zakaz.ua/uk/recipes/potatoes-dofinuaz.html Мій рецепт трішки простіший. Закип'ятити молоко і вершки (беру десь чашку молока і 1/2 чашки вершків), потім додаю сіль, часник (можна просто зубчики, щоб потім їх витягнути) і дати настоятися.
Поки гріється доховка, натерти кільцями картоплю (яка при приготуванні швидко розпадається). Змастити маслом форму і потім викладати картоплю шарами (картопля, полити "соусом" і посипати трішки мускатним горіхом, чорним перцeм і так далі. Верхній шар теж полити соусом і посипати сиром. Добре обкрутити фольгою якщо нема кришки і запікати десь на градусів 170 якщо з фаном і якщо форма добре жар зберігає (наприклад чугунна форма). Десь через 30 хв карплю проштикнути ножeм. Якщо м'яка то кришку або фольгу можна зняти і залишити в духовці, щоб зарум’янилось.
Сир шарами не кладу бо тоді для мене і чоловіка ця страва буде дуже важка. Кладемо шматочки зверху. Проблема з сиром та, що він може підгоріти і тому важливо, щоб картопля при запіканні була накрита і так швидше запечеться.
Думаю, що якщо додати якісь грибочки то страва стане ще смачнішою.
Молочний соус підсолюйте на власний смак і враховийте який будете вживати сир і як багато, щоб не пересолити. Чотири велекиx
Cпойлер
(величезних, а так можливо, що з вісім середнього розміру)
картоплин вистачає на чотири порції.