Вот чего мне не хватало в моей советско-украинской школе. Завидую черной завистью

Ruslana Radchuk
2 hrs ·
Цікаве про школу (німецьку, хто не в курсі). Вчора мала принесла кльові оцінки, то я поцікавилась за що. Крім біології (я знаю про що, доповідь про фенілкетонурію), ще по етиці і філософії. Це було прикольно, зараз розкажу.
По етиці дискусія про паранжу. Спочатку доповідь про паранжу, що це таке, де носять, чого і які вони бувають. Потім клас ділиться на групи і проробляє аргументи за і проти. Після цього кожна група висуває спікера і проводить "зиг-заг" диспут. Один каже аргумент "за", а інший намагається саме цей аргумент спростувати і навести аргумент "контра".
Наприклад: якщо ми поважаємо традиції країни Х у нас в країні, то чому вони не поважають наші традиції у себе в країні? Можливо нам також не варто толерувати, якщо вони також не толерують?
А вам слабо таке контрануть?
По філософії була не менш складна дискусія, яку проводили за допомогою "зиг-заг" диспуту. Тема: чи може демократична країна допустити створення партії, яка виступає за відміну демократії? Якщо демократія забороняє таке, то чи залишається вона демократичною? Які можуть бути взагалі аргументи для заборони і чи наскільки вони легітимні в демократичному суспільстві.
Мала каже, що всі впріли, поки розбирались і не факт, що розібрались, але якусь загальну лінію намацали. Щось на кшалт - цінність свободи для індивідуума в демократичному суспільстві має велику вагу. Якщо якась партія виступає за обмеження цієї свободи, то це може слугувати аргументом її заборонити.
В тому ж приблизно розрізі, що людське життя має ще більшу цінність і навіть добровільне скормлювання себе канібалу варто заборонити.
І от сьогодні диспут по історії на тему (увага!): чи була Пєрєстройка Горбачова приречена на невдачу? Англійською. Вчора згадувала послідовність подій і встановлювала причинно-наслідкові зв'язки. Збирала аргументи про- і контра-. У мене щось не дуже багато назбиралось аргументів на користь ідеї, що Пєрєстройка мала шанс, до речі. Я все сповзала до думки, чи мав СРСР шанс і по всякому получалось, що не дуже.