Anton Shvets
1h ·
У росіян в черговий раз щось сталося з обличчям і я зараз розповім чому.
Швейцарська банківська система, один з останніх фінансових бастіонів для росіян, почав сипатися. Це не про те що Сredit Suisse, який давно був помийкою для мутних тіпів, посипався і був куплений за безцін.
А про інше. Як не дивно цей пост, можливо, про НАЗК і їх боротьбу.
Що сталося?
Швейцарські банки, скоріш за після роз’яснення від SECO, яка зараз виконує фактично функції швейцарського санкційного координатора, почали попереджати своїх російських клієнтів, що їх рахунки будуть закриті у випадку, якщо їх власники продовжать платити податки в росії. Зараз є інфа, що такі повідомлення отримали щонайменше російські клієнти UBS та Сredit Suisse (який нещодавно від падіння врятував той же UBS).
Це прям величезний крок. Справа в тому, що раніше швейцарські банки блокували лише рахунки людей, які потрапили під санкції. І не більше. Бо більше вони робити і не зобов’язані. І всім було окей. Але тут щось змінилося.
В рф зараз купа людей намагаються зрозуміти, як так сталося і кажуть про тиск США та загалом G7. У розрізі санкцій. Ох уж ті меліканці, на всіх то вони тиснуть. Може й так, не буду сперечатися,
Але у всіх повідомленнях є один нюанс. Попередження отримали клієнти, які платять податки в росії ЗІ СВОЇХ ПІДПРИЄМСТВ. Але не пам’ятаю щоб у риториці чи діях США стосовно податків підприємств щось змінилося за останній час. А що до податків з російських підприємств змінилося у нас я знаю. НАЗК створила список компаній «спонсорів війни», які продовжують працювати в рф і платити податки. Саме сплата податків і є основним кваліфікаційним критерієм для потрапляння у цей список.
За допомогою невідомих патріотів НАЗК спромоглася зробити так, щоб компанії з цього списку потрапляли у базу Ворлдчек, яку використовують всі світові БАНКИ для перевірки своїх контрагентів. І це прям стало дуже великою проблемою для низки компаній, які бажали тупо продовжувати заробляти бабло в рф і, звісно, продовжувати платити там податки.
Блокування російських активів у банках через санкції було в Швейцарії і раніше. А тут ось ВНІЗАПНА причиною для блокування стала сплата податків з підприємств, якими володіють чуваки, у яких є рахунки у Швейцарії. Тобто ви зрозуміли – це не рахунки юросіб, які працюють у рф, блокують у Швейцарії, бо нема тих рахунків російських підприємств. Це хтось чимось володіє у рф і за це почалося прилітати. Чого ж так сталося? Звідки взагалі там у Швейцарії хтось знає, чим володіють якісь тіпи в РФ. Ось дивина то яка, звідкись дізналися невідомо.
Так що може я і помиляюся, але вважаю, що це результат діяльності НАЗК та Міжвідомчої Робочої Групи по санкціям, яку очолює Юлія Свириденко. Ну і звісно результат підтримки української санкційної політики нашими союзниками, зрозуміло що без них то все би не працювало.
І це дуже потужний результат.
Думаю, невідомі патріоти, які допомогли НАЗК домовитися з Ворлдчек, навіть не очікували такого результату.
Як я вже казав, самі по собі західні компанії не припинять працювати в рф. Мані, як то кажуть у селі, толкс. Для того аби змусити ці компанії припинити працювати в рф потрібно буде попрацювати.
Радий, що у нас є кому виконати цю роботу.