в гілці не вистачає Тамерлана з розповідями, який Телеграм надійний та незламний.
Ярослав Ажнюк
18 год ·
Нове розслідування від "Важливих історій" показує як увесь контроль за трафіком Телеграму здійснюється на 96% Владіміром Вєндєєвим, давнім другом Дурова з історією співпраці з ФСБ і на 4% — Романом Венедиктовим, класичним "товаришем майором".
Ця ж публікація згадує як це вписується у решту історій щодо співпраці Дурова з Кремлем — від часів Вконтакті і листуванням із Сурковим, яке висвітлювала "Новая Газєта" (2011-2013) і до недавніх відкриттів про брехню Дурова стосовно того, що він ніби-то не їздив до росії між 2014 і 2021 — їздив понад 60 разів, як показують витоки із прикордонної служби ФСБ про які ми з Kremlingram писали для Українська правда минулого року.
Щиро дякую журналістам які це зробили.
Трохи шкода, що в Україні не знайшлося часу і ресурсу у журналістів докопати до цього. Шкода що не знайшлося ґрантової програми для Кремлеграму, який імовірно докопав би до цього та ще більшої кількості фактів.
Нагадаю що в Україні — 75% людей використовують Телеграм і для отримання новин і для особистої переписки. Це платформа яка має більший за б-яке медіа впливи на суспільні настрої, виборчий процес, і довгостроковий вектор розвитку країни. Так само, з доступом до переписок — Телеграм є торянським конем у кишені майже кожного українця.
Я би дуже хотів почути реакцію української влади на це розслідування. Думаю що і суспільство і медіа мають звернутися за коментарями і наполягати на прийнятті відповідних державних рішень та політик — це екзистенційне питання.
Я би також хотів побачити реакцію влади інших країн вільного світу. Вас і нас інформаційно атакують і направляють через платформи які ми не контролюємо - від Телеграму і Тіктоку до Х і Фейсбуку з Інстаграмом. Що ми будемо з цим робити?
Стаття Історій тут:
https://storage.googleapis.com/istories/en/stories/2025/06/10/telegram-fsb/index.htmlСайт Кремлеграму, розслідувальної ініціативи яку ми з колегами започаткували два роки тому, і яка вивчає вразливості та зв’язки Телеграму з Кремлем — тут:
https://kremlingram.org/Дякую за увагу.