Якщо не відразу у обрану оправу будуть вставляти лінзи, то уточнювати, чи підходить ця оправа для таких-то і таких-то ЗВИЧАЙНИХ лінз.
Мені якось підклали свиню. Хоч у одній і тій самій оптиці я кілька разів купляла та замовляла собі окуляри зі звичайними лінзами, одного разу купила оправу про запас, там були якраз акції на оправи, а в мене періодично гнулися дужки, тож я вирішила взяти поки що просто запасну оправу.
Коли вже знадобилися нові окуляри, пішла з цією оправою та рецептом.
Зробили.
Ні, я знала, що деколи до нових окулярів треба призвичаюватися, але тут було щось явно не те.
Виявилося, що у цю оправу підходять спортивні лінзи, які коштують мало не 10 тисяч одна штука.
Ну.. вже була готова викинути ці окуляри, майстер частково виправив ситуацію, випрямивши оправу (кажу частково, бо не знаю, наскільки випрямлена оправа відрізняється від такої, що з початку пряма).
А при продажу ніхто мені не сказав, що ця оправа якась особлива, що звичайні лінзи сюди не підходять. А я не здогадалася таке спитати, бо ніколи з таким не стикалася.
Якщо не плутаю, це називається "угол изгиба рамки оправы", і стандартна його величина десь 4-6 градусів. В тій моїй оправі цей кут був 12 градусів. Його можна було побачити навіть без приборів, особливо поряд з іншими оправами, тільки знов таки, якщо знати, що на це треба дивитися.