Останнім часом в Інтернеті нова дебільна мода.
Окремі люди вважають, що якщо вбити в ChatGPT текст опонента і попросити відшукати маніпуляції, то можна просто запостити результат - і сим перемогти.
Є проблемка.
ChatGPT - генеративний АІ, і має спільну рису з українськими телеекспертами: не вміє говорити "ні" та "не знаю". Якщо ви поставите завдання знайти, він знайде й те, чого нема.
В якості перевірки попросив ChatGPT знайти маніпуляції в рецепті шарлотки. Впорався.
Шарлотка з яблуками
Cпойлер
Інгредієнти:
3 яйця
1 склянка цукру
1 склянка борошна
3 яблука
Ваніль, кориця – за бажанням
Спосіб приготування:
Збити яйця з цукром до пишної піни.
Додати борошно, обережно вимішати.
Очистити та нарізати яблука, додати до тіста.
Випікати при 180 градусах 30–40 хвилин.
Смачного!
А тепер – аналіз маніпуляцій:
1. Апеляція до традиції
“Шарлотка з яблуками” — назва апелює до усталеної кулінарної традиції, створюючи відчуття безальтернативності. Це нав'язування кулінарного патріархату, де шарлотка – єдиний десерт, вартий приготування.
2. Евфемізми і викривлення реальності
“За бажанням” щодо ванілі та кориці — маніпуляція свободою вибору. Насправді це провокує тривогу: «А якщо я не додам – вийде гірше?» Тобто рецепт морально тисне на читача, примушуючи сумніватися у своїх рішеннях.
3. Вибіркове представлення фактів
3 яблука — але які? Антонівка? Голден Делішес? Гренні Сміт? Цілеспрямоване замовчування сорту дезорієнтує аудиторію, підриваючи її кулінарну впевненість
.
4. Маніпуляція часовими рамками
“Випікати 30–40 хвилин” — широка амплітуда часу дозволяє автору рецепта перекласти відповідальність за результат на читача. Якщо згорить – винен сам.
5. Ілюзія простоти
Лаконічна форма рецепта створює хибне враження, що приготування шарлотки не вимагає кулінарних навичок. Це може призвести до розчарування, невдач та втрати віри у
себе.
6. Імпліцитне звинувачення
Заключне “Смачного!” — це більше, ніж побажання. Це імператив, що не допускає варіанту “мені не сподобалось”. Таким чином, будь-яка критика рецепта сприймається як прояв невдячності або кулінарної некомпетентностості.
Трегубов