Автор Тема: ШІ: радіти чи боятися

Offline Eney

• Стать: Чоловіча
Re: ШІ: радіти чи боятися
« Reply #90 : Червень 24, 2025, 09:20:50 »
Спитав у китайців

Offline Eney

« Reply #91 : Червень 24, 2025, 09:22:41 »
джіпіті і джіміні якісь однообразно мляві

Offline Homiak

• Украина, Запорожье
« Reply #92 : Червень 26, 2025, 18:53:27 »
Коли я отримував адвокатське свідоцтво, то почув такий вислів: "Головний ворог адвоката - його клієнт".
З часом я також його доповнив: "Головний ворог адвоката - його клієнт і сусідка клієнта тьотя Люба, яка краще знає".
Зараз до тьоті Люби приєднався ще і чатГПТ  :crazy:

Offline Eney

« Reply #93 : Червень 26, 2025, 19:39:33 »
Коли я отримував адвокатське свідоцтво, то почув такий вислів: "Головний ворог адвоката - його клієнт".
З часом я також його доповнив: "Головний ворог адвоката - його клієнт і сусідка клієнта тьотя Люба, яка краще знає".
Зараз до тьоті Люби приєднався ще і чатГПТ  :crazy:
Ти - мій кумир. Маю надію, ніколи не скористаюсь твоїми послугами, але пишаюся, що такі, як ти, поряд.

Offline Mike123

« Reply #94 : Червень 26, 2025, 20:34:40 »
І скажіть мені, що це співпадіння :lol2:.
https://t.me/D7_channel/68420
Для тих, хто лякається телеграма, в інстаграмі білого дому виклали ші відео з рекламою якихось податкових дій. І на цьому відео українська акторка Антоніна Хижняк. Тобто найгарніші американки - це українки :). Ну і Антоніна одразу ж виклала жарт із діллом п'ять петріотів за обличчя :). З урахуванням останніх подій - Українці беруть Трампа у кільце :). А якщо згадати, яке стерво її головна героїня - то, Трамп, ховайся в жито :smile4:.
« Останнє редагування: Червень 26, 2025, 20:52:47 від Mike123 »

Offline Homiak

• Украина, Запорожье
« Reply #95 : Червень 28, 2025, 17:04:17 »
Ти - мій кумир. Маю надію, ніколи не скористаюсь твоїми послугами, але пишаюся, що такі, як ти, поряд.
Ахах, дякую! Можливо з часом моя професія підпаде під ніж штучного інтелекту, бо рішення суду просто будуть прийматися електронним мозоком без втручання людей. А переглядатися людьми будуть тільки якісь виключні випадки.
Але поки боротьба триває :crazy:

Online AVI

« Reply #96 : Сьогодні в 20:01:31 »
Останнім часом в Інтернеті нова дебільна мода.

Окремі люди вважають, що якщо вбити в ChatGPT текст опонента і попросити відшукати маніпуляції, то можна просто запостити результат - і сим перемогти.

Є проблемка.

ChatGPT - генеративний АІ, і має спільну рису з українськими телеекспертами: не вміє говорити "ні" та "не знаю". Якщо ви поставите завдання знайти, він знайде й те, чого нема.

В якості перевірки попросив ChatGPT знайти маніпуляції в рецепті шарлотки. Впорався.

Шарлотка з яблуками

Cпойлер
Інгредієнти:
3 яйця
1 склянка цукру
1 склянка борошна
3 яблука
Ваніль, кориця – за бажанням
Спосіб приготування:
Збити яйця з цукром до пишної піни.
Додати борошно, обережно вимішати.
Очистити та нарізати яблука, додати до тіста.
Випікати при 180 градусах 30–40 хвилин.
Смачного!

А тепер – аналіз маніпуляцій:

1. Апеляція до традиції
“Шарлотка з яблуками” — назва апелює до усталеної кулінарної традиції, створюючи відчуття безальтернативності. Це нав'язування кулінарного патріархату, де шарлотка – єдиний десерт, вартий приготування.

2. Евфемізми і викривлення реальності
“За бажанням” щодо ванілі та кориці — маніпуляція свободою вибору. Насправді це провокує тривогу: «А якщо я не додам – вийде гірше?» Тобто рецепт морально тисне на читача, примушуючи сумніватися у своїх рішеннях.

3. Вибіркове представлення фактів
3 яблука — але які? Антонівка? Голден Делішес? Гренні Сміт? Цілеспрямоване замовчування сорту дезорієнтує аудиторію, підриваючи її кулінарну впевненість
.
4. Маніпуляція часовими рамками
“Випікати 30–40 хвилин” — широка амплітуда часу дозволяє автору рецепта перекласти відповідальність за результат на читача. Якщо згорить – винен сам.

5. Ілюзія простоти
Лаконічна форма рецепта створює хибне враження, що приготування шарлотки не вимагає кулінарних навичок. Це може призвести до розчарування, невдач та втрати віри у
себе.

6. Імпліцитне звинувачення
Заключне “Смачного!” — це більше, ніж побажання. Це імператив, що не допускає варіанту “мені не сподобалось”. Таким чином, будь-яка критика рецепта сприймається як прояв невдячності або кулінарної некомпетентностості.

Трегубов

Фрейя, AVI і 2 Гостей дивляться цю тему.