Житній хліб, як на мене, смачніший за пшеничний
(якщо не враховувати ізиски тіпа шматочка білого батона з маслом та ікрою).
Пам'ятаю, як на початку 70-х харківські житні паляниці були жаданим подарунком
батьківських знайомих в Сочі...
На жаль, посівні площі озимого жита в Україні постійно скорочуються:
1940 р. - 3,6 млн. га;
1980 р. - 799 тис. га;
1997 р. - 694,7 тис. га;
1998 р. - 682,8 тис.га;
……
2017 р. - 169 тис. га (валовий збір - 519 тис.т.)
2018 р. - 148 тис.га. (валовий збір - 387 тис.т.)
Хоча, судячи з усього, попит на житній хліб ростає
(останнім часом з'явилося багато нових сортів хліба з додаванням насіння та спецій).
Однак, більшою частиною він змішаний, пшенично-житній.
Рідко, де можна купити чистий житній. Для діабетикіів.
Він не такий смачний, але корисніший.